pondelok 28. januára 2013

Do času aj nečasu

Keď sú dni také nijaké, bacily okupujú telo jedna radosť, najlepším kamošom je deka a zázvorový čaj... v takú chvíľku pomáha ohník v kozube a pohodová hudba. A takto nejak som objavila chalanov, ktorí si hovoria Piano Guys


S otvorenou pusou som sledovala toto video... 



Skvelý je od nich aj tento chlapík




A pobavilo aj toto video :)




V repertoári majú samé známe sklady, takáto inštrumentálna verzia mi navyše veľmi vyhovuje aj preto, že ma texty piesní nerozptyľujú pri práci :) Takže z mojej strany úplne ideálny "podmaz". Škoda len, že som o nich nevedela skôr, mohol mi ich CD doniesť Ježiško... takto si ho musím kúpiť sama :)

Príjemné počúvanie a krásne dni prajem!



piatok 11. januára 2013

Vianočné bokehové variácie

Dovolenka medzi sviatkami, deti pozerajú Popolušku, ja chrúmem už tretí "posledný" medovník, sviatočná nuda ako má byť. Vonku je tma, v kozube ohník, svetielka na stromčeku rozsvietené... a tak som dostala nápad. Už dávnejšie som videla fotky s bokehom rôznych tvarov. Teplú vodu som teda neobjavila, ale aspoň som sa zabavila :)


Ak sa chcete týmto spôsobom zabaviť tiež, tu je môj malý návod.

Potrebujeme: papier, nožnice, prípadne vyrezávačku na rôzne tvary (ja som mala len vločku), objektív s pevným ohniskom (aj foťák samozrejme :)) a svetielka.



Na papier si obkreslíme tvar objektívu (napr. podľa krytky) a do stredu vyrazíme resp. vystrihneme malý otvor. Ja som skúsila srdiečko a vločku. Otvor ale musí byť menší ako je otvor clony v objektíve, takže cca do 2 centimetrov priemer. Potom objektív odcloníme na "plnú dieru", tj. najnižšie možné clonové číslo, v mojom prípade to bolo 1,8. Priložíme papier s vystrihnutým vzorom, na dvoch stranách som si ho aj prichytila tenkým prúžkom lepiacej pásky o objektív. Keď to máme všetko správne, môžeme pozrieť do hľadáčika a v zornom poli by sme nemali vidieť nič z papiera. Exponujeme aj zaostrujeme manuálne. Treba skúšať čo vyzerá najlepšie. Vtip je trochu v tom, že cez hľadáčik nevidíme ako to bude vyzerať vo výsledku, vidíme len mieru rozostrenia, takže potom treba stále mrknúť na displej a podľa toho upravovať.
No a tu sú moje prvé pokusy:


 

Chcela som potom skúsiť aj niečo duchaplnejšie, nie len samotné svetielka, ale išiel ma šľak trafiť :) Nevedela som nájsť tú správnu vzdialenosť, bola už veľká tma, fotka je zašumená a aj tak to nie je celkom to čo som chcela, ale čo už, viac nevyšlo, možno nabudúce :)





Nakoniec som ešte skúšala vytvoriť bokeh z kvapiek vody, ten však bol veľmi slabučký a nevýrazný, tak fotku nepridávam, musím to ešte dotiahnuť do dokonalosti a potom sa pochválim :)

Príjemné experimentovanie a krásne dni!













utorok 8. januára 2013

V ľadovom kráľovstve

Nemám rada zimu, skutočne, toto ročné obdobie by mohli zmazať z kalendára a bola by som úplne spokojná. Jediným svetlým bodom mi je deka, šálka teplého čaju a ohník v kozube. 

Na Nový rok ráno som sa ale zobudila v nádhernom ľadovom kráľovstve. Snehu síce nikde, ale námraza vytvárala na všetkom úžasné kryštáliky, rôzne útvary, bola som očarená! A tak som sa hecla, vytiahla najteplejšie topánky a hrubý sveter a hurá do prírody!
Vydržala som vonku hádam aj desať minút, ale stihla som pár pekných záberov. Tak tu sú :) 

Prajem Vám krásne čarovné dni!  


 



utorok 1. januára 2013

Péefko

Prvý január má pre mňa také zvláštne čaro... vždy si želám, aby bol ten nový rok lepší ako ten, čo práve skončil, vždy cítim nadšenie, akoby som zase raz dostala šancu začať odznova, s čistým štítom... Napriek tomu na konci toho roka, ktorý som s nádejou vítala, mávam pocit, že to nebolo ono, že nič z januárových predsavzatí nevyšlo, že zas potrebujem ďalší nový rok, aby sa to zlepšilo.

Tentoraz to nebolo iné. Rok 2012 bol pre mňa v mnohom obohacujúci, ale zároveň aj mimoriadne náročný . Chvíľami som priam dúfala, že 21.12. príde ten koniec sveta :) Ale neprišiel. Prišiel mi však zaujímavý email. V predmete správy bolo napísané: "Začína najlepší rok Vášho života - rok 2013" A vtedy mi to docvaklo. Každý rok len dúfam, prajem si, ale zvyčajne tomu skutočne neverím - a toto treba zmeniť! Preto tento rok začínam s presvedčením, že začína najlepší rok môjho života. Píšem si to na prvú stranu diára a píšem to aj sem, nech na to nezabudnem :)




 
Dnešok začal priam ideálne na nácvik pozitívneho prístupu :) V noci vypadla elektrina, takže nehrial kotol a ráno sme sa zobudili do príjemných 15°C. Trochu pomohol kozub, potom došli aj páni z elektrární a poruchu opravili. A ja som sa "hecla" a vyšla si trochu pofotiť zamrznutú prírodu. 

Takže asi takto. Všetko je otázka prístupu a viery. A ja už teraz VIEM, že práve začal ten najlepší rok môjho života! A to isté prajem aj Vám!

Majte krásne dni!