piatok 21. júna 2013

Ľadové osvieženie


Dnes sa nám oficiálne začína leto :) Slniečko pripeká ako sa patrí, detičky odpočítavajú posledné dni do prázdnin a k dokonalej idylke týchto dní chýba už len dobrý drink do ruky a niečo studené.


Vonku sme nazbierali voňavé kvety lipy, nechali cez noc postáť v džbáne vody, ráno dochutili medom a citrónom. Do pohára potom už len kocka ľadu a osviežujúci nápoj je na svete! Využiť sa týmto spôsobom dajú rôzne bylinky, skvelá je mäta, medovka, jednoducho, čo práve rastie :)


Zmrzlina by u nás takisto išla každý deň, tak sme si vyrobili superjednoduché vegan nanuky. Ovocné sú len z odšťaveného ovocia (ananás a pomaranč), pridať môžete aj trochu dužiny, nech je to také ovocnejšie.
Čokoládové sú vyrobené z banánu, ktorý som rozmixovala s lyžičkou kakaa a dosladila javorovým sirupom.

Dobrú chuť a krásne slnečné dni!

Štyri dohody

Čítam rada, snažím sa čítať každý deň... zvyčajne sa k tomu dostanem až večer a keďže som v poslednej dobe siahala viac-menej len po náučnej literatúre, večer mi už práve nepálilo, pri knihách som zaspávala a som si ráno už i tak nič nepamätala.
A potom sa mi dostali do rúk Štyri dohody. Ktosi to odporúčal na facebooku a zaujal ma názov.
Priznám sa, po prvých pár stranách som mala pocit - čo je toto za "psycho"? Ale čítať som neprestala. Nevedela som sa od knihy odtrhnúť. "Zhltla" som ju za dva večery, ale po jej prečítaní som si musela dať pár dní od kníh pauzu. Aby som to všetko strávila, premyslela, precítila. Forma a štýl, akým je kniha písaná, je tak trochu zvláštny a samozrejme nemusí vyhovovať každému. Ale pravda, ktorú v sebe skrýva, je taká jednoduchá a zároveň zložitá, až to vyráža dych. A núti sa zamyslieť. 

Ani neviem, čo vlastne o knihe napísať... najradšej by som ju sem prepísala celú. Tak aspoň stručný súhrn, toto sú štyri dohody:

NEZNEUŽÍVAJTE SLOVO
Vyjadrujte sa jasne a presne. Hovorte len to, čo si myslíte. Vyvarujte sa používania slova proti sebe alebo ohovárania druhých. Užívajte silu svojho slova pre pravdu a lásku.

NEBERTE SI NIČ OSOBNE
Nič z toho, čo robia druhí, nerobia kvôli vám. Čo iní hovoria a robia, je prejavom ich vlastnej reality, ich vlastného sna. Ak budete imúnni voči názorom a skutkom druhých, nestanete sa obeťou zbytočného utrpenia.

NEVYTVÁRAJTE SI ŽIADNE DOMNIENKY
Nájdite odvahu klásť otázky a vyjadriť to, čo skutočne chcete. Komunikujte s ostatnými tak jasne, ako len dokážete, aby ste sa vyhli nedorozumeniam, smútku a drámam. Už s touto jedinou dohodou môžete úplne zmeniť svoj život.
(ó, áno, súhlasím! koľkokrát si domýšľame, veci typu "on ma nemá rád keď tak na mňa škaredo pozrel... určite si o mne myslí že...." a milión podobných vecí, však?)

VŽDY ROBTE VŠETKO TAK, AKO NAJLEPŠIE DOKÁŽETE
Vaše schopnosti konať sa podchvíľou menia, budú rôzne ak ste zdraví, alebo naopak chorí.
Za akýchkoľvek okolností robte jednoducho všetko tak, ako najlepšie dokážete a vyhnete sa sebaodsudzovaniu a ľútosti. 

A týmto asi skončím. Prečítajte si knihu, raz, druhý raz... a hlavne, aplikujte v praxi. A bude nám to všetkým krásne! :)