utorok 4. februára 2014

Zimná prechádzka

Doteraz to vonku vyzeralo, že má perinbaba dovolenku... Nakoniec sa ale predsa kúsok snehu zadaril, tak sme si to chceli vychutnať :)


Pár dní dozadu sme sa s deťmi rozprávali o tom, ako môžeme stromy rozoznať v zime, keď nemajú listy a kvety, podľa ktorých by sme ich ľahko identifikovali... a tak sme spojili príjemné s užitočným a vybrali sa do lesa spoznávať stromy podľa kôry a sledovať, čo všetko sa v zime v lese dá nájsť...

 

brezu spoznáme ľahko, podľa bielej kôry, púčiky na previsnutých konárikoch sú zoradené striedavo, súkvetia sa volajú jahňady



buk má rovný kmeň a kôru hladkú, sivastej farby



kôra duba je naopak popraskaná, farbu má hnedú, charakteristické sú preňho laločnaté listy

borovicu spoznáme podľa dlhých ihlíc rastúcich v dvojiciach, kôra je popraskaná 

Na stromoch sme tiež objavili lišajníky.



V snehu sme zas pozorovali stopy zvierat. Keďže bol sneh zmrznutý, určovanie bolo ťažké, odtlačky vôbec neboli viditeľné. Tuto len hádam že by mohlo ísť o stopy veveričky...?



No a veselá príhoda na záver :) Ako sme tak konverzovali s deťmi o stromoch, pýtam sa: "no a ktorý strom má bielu kôru?" Šimon pohotovo odpovedá: "Zasnežený!" :)



2 komentáre:

  1. paráááda, krásne nafotené a spracované :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi som vás trochu doplietla :))) aj som zabudla, že ešte tento web existuje, som už "presťahovaná" na www.ruzovydinosaurus.sk ;)

      Odstrániť